3-1 är ett favorit resultat

Ja, det har ju blivit det. Hela fem matcher under 2015 har slutat 3-1 till Södras favör. Första bortamatchen för året skulle äga rum under fredagen. Vi har visat oss vara väldigt starka på hemmaplan då vi hittills har 11 segrar och 1 förlust i Kalmar, vi har gjort 39 mål och släppt in 13, det känns stabilt helt enkelt. Men nu skulle vi lämna tryggheten kring Södra Utmarken och Skyttis för att åka till Mönsterås. En underbar kväll, temperaturer kring 16-18 grader, lågt stående sol och en till synes väldigt fin plan. Den var tät, men hård som asfalt och studsig som en sandstrand, något som skulle ställa till det lite för oss och på pappret passade väl detta Mönsterås bättre.

Det blev till slut Kalmar Södra som fick sjunga segersång, det finns ju faktiskt ingen skönare känsla!

Kalmar Södra IF - Mönsterås GOIF 3-1

Matchens lirare: Robin Lindberg och Linus Runesson

Som ni ser här ovan så fick vi en smakstart på matchen. Den han knappt börja innan Benji gjorde sitt andra mål på två matcher. Men innan matchen kom att börja så fanns det ett stort problem vi var tvugna att uträtta. Den lågt stående solen, jag förstår att Stockholms-AIK gnäller på en lågt stående sol eftersom det kan vara förödande i matcher som denna. Men jag tänker inte be Mönsterås att bygga en större arena, inte heller påstå att vi leder med 2-0 i halvtid på grund av denna, dock bad jag väldigt snällt till Robin Lindberg att vinna slantsinglingen innan matchen. Och som vanligt så presterar han som bäst när det gäller, vi fick byta sida och jag kunde andas ut. Med facit i hand tror jag att resultatet kunde varit det omvända om vi spelat på andra sidan i första halvlek då Mönsterås ställer upp med en märklig 4-1-5 uppställning för att sedan hitta upp till anfall på ett ända sett, långbollar. Detta gör att dom ofta har ett övertag oavsett om vi eller dom vinner nickduellen eftersom det blir väldigt långt mellan våran backlinje och dom defensiva mittfältarna. Detta var något vi ändrade på i andra halvlek, men det återkommer vi till. Mönsterås är ett mycket bättre lag än Nickebo, det blev alltså en tuffare match igår. Framör allt har dom två bollskickliga anfallare och en stabil innermittfältare som både samlar upp boll och fördelar denna vidare på ett exemplariskt sett. Dom kommer ofta till skott men allt som oftast går dessa över under första halvleken. Vi inser mer och mer att våra chanser till mål är vid omställningarna, och där är vi ruskigt snabba många gånger. Både 1-0 och 2-0 kommer till på detta vis. Vincent Åhman bryter in från sin vänsterkant och avslutar lågt vid målvaktens högra stolpe, en boll som han inte når utan vi utökar vår ledning precis innan halvtid, otroligt psykologiskt och skönt. Mönsterås är absolut inte ofarliga och får många frisparkar från mittlinjen som man flyttar upp folk på och den farligaste äger rum någonstans runt minut 35. Jag går ut för att boxa, men får inte iväg bollen, målet är öppet och bollen går i ribban, på den efterföljande returen står Reza perfekt placerad på mållinjen och räddar med sitt lår. Även Benne gör en räddning på mållinjen i andra halvlek och detta är så skönt när man som målvakt är ute och flaxar lite.

I andra halvlek beslutar vi oss för att "säkra upp" och flyttar ner Robin en aning från sin innermittsposition, han ligger nu några meter framför backlinjen och har Ali framför sig för ta kommandot över den ytan som vi tappat så ofta i första halvlek. Mönsterås går ut med högt tempo och vi drar ner detsamma så fort vi får tag i bollen på egen planhalva. Vi får inte riktigt chans att etablera något bra passningspel på grund av underlaget, detta är ju lite av vår styrka, men jag tycker vi sköter det bra trots allt. Positionsbytet på Robin visar sig vara en fullträff då han tillsammans med Ted och Reza äger området kring eget straffområde i princip hela andra halvlek. På yttermittfältsposition har vi übersnabba Linus och bollskickliga Vincent som ofta kombinerar ihop med, Tobbe och Ali, något som ger oss många målchanser, inkast och hörnor. Just Linus ska göra 3-0 målet och det blev ett riktigt drömmål. Han bryter förbi på högerkanten och från dålig vinkel stänker han in bollen i bortre hörnet, jag står och skriker att han är den nya Johann Cruyff men efter matchen erkänner han att det var menat som ett inlägg så jag tar tillbaka det med omedelbar verkan, snyggt var det iallafall. Det känns som att luften går ur Mönsterås samtidigt som vi helt plötsligt börjar bli slarviga på egen planhalva, vi spelar plottrigt och får aldrig iväg bollen ordentligt,  alltså bjuder vi in Mönsterås i matchen igen. På en hörna står en spelare helt omarkerad mitt i straffområdet, jag säger till Ali som bevakar bortre stolpen att gå ut och ta honom, tråkigt nog får just denna spelare huvudet på bollen och skarvar in den vid bortre stolpen som Ali precis lämnat. Absolut ingen skuld på Ali, men vi måste bli mer noggranna på hörnor och fasta situationer. Reduceringsmålet ger givetvis Mönsterås lite extra bränsle inför sista 10 minuterna av matchen och om dom skulle få in ett 3-2 mål hade givetvis sista minuterna blivit onödigt spännande. Det är nära men vi håller ifrån då jag får göra någon skön räddning samt plocka ner någon frispark och 3-1 står sig till slutsignalen. En slutsignal som kommer efter 5 minuters övertid, vart F*N hittade han dom? Helt otroligt! Men det ska vi inte gnälla över nu, Kalmar Södra tar sin andra raka seger, leder serien och är i nuläget ihop med Påryd och Trekanten det lag som står på full pott och med en målskillnad på 8-1. Matchens lirare ser ni ovan, jag tycker att hela laget gör en grym match och utöver matchens lirare vill jag lyfta fram Ted Durdel och Reza som börjat få ihop det riktigt bra i mittförsvaret!

Nästa match spelas hemma mot Madesjö den 1 Maj kl 15:00